Herstel

Herstel

persoonlijke ontwikkeling

Wanneer je geconfronteerd wordt met een psychische aandoening, psychosociale problemen of een verslaving heeft dat vaak een groot ontwrichtend effect op je bestaan. Je hebt het gevoel dat je aandoening of je problemen je leven bepalen. Dit kan gepaard gaan met gevoelens van wanhoop en verlies van vertrouwen, in jezelf en in de toekomst.

Herstel kan worden omschreven als een persoonlijke proces waarin je accepteert dat je een aandoening hebt met de daarbij behorende klachten en symptomen, maar waarin je ook leert dat je niet je aandoening bent. Je gaat onderzoeken waar je kwetsbaarheden èn je mogelijkheden liggen. Je leert betekenis geven aan je ervaringen en gaat op zoek naar de wegen om je bestaan vorm te geven op een manier die jij waardevol vindt en die voor jou het beste werkt.  Herstellen gaat met vallen en opstaan en verloopt voor iedereen anders. Herstellen doe je zelf, op jouw manier en in jouw tempo. Het is niet iets wat een ander voor je kan doen, maar een ander kan je hierbij wel ondersteunen.

Stichting ZON organiseert workshops, cursussen en gespreksgroepen die ondersteunend kunnen zijn in jouw herstelproces.

Cursus Zicht op Herstel

Herstellen is een zoektocht naar hoe je, ondanks je psychische klachten, psychosociale problemen en/of verslaving een leven op kunt bouwen dat jij als zinvol ervaart. De cursus ‘Zicht op Herstel’ kan een waardevolle aanvulling zijn bij deze zoektocht.

Onder begeleiding van twee ervaringsdeskundige cursusleiders ga je met behulp van de verschillende fases van herstel jouw eigen unieke herstelproces in kaart brengen. De cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten, elke bijeenkomst heeft een thema. Aan de hand van deze thema’s gaan we met elkaar in gesprek om kennis en ervaringen te delen. Dit leidt tot meer bewustwording van en inzicht in wat jou kan helpen bij verder herstel.

Kijk voor de planning van de cursus bij de nieuwsberichten en in het programma aanbod op deze website. 

Thema workshops rondom Herstel

Stichting ZON organiseert regelmatig workshops en (korte) cursussen rondom specifieke herstelthema’s voor iedereen die te maken heeft (gehad) met een psychische aandoening, psychosociale problemen of een verslaving. De workshops en cursussen vinden plaats op Hooigracht 12-14 in Leiden en worden gegeven door ervaringsdeskundigen.

Thema’s die aan bod komen zijn onder meer: werken aan hersteldoelen, zingeving, sociale contacten, eigen kracht, wensen en dromen, (her)ontdekken van je kwaliteiten, ontspanning en creativiteit.

Kijk voor de planning van de thema’s bij het programma aanbod op deze website.

Lotgenotencafé

Het Lotgenotencafé is elke donderdag middag van 13.00 uur tot 16.00 uur geopend op Hooigracht 12-14 in Leiden voor iedereen die te maken heeft (gehad) met een psychische aandoening, psychosociale problemen of een verslaving. Het lotgenotencafé wordt gerund door ervaringsdeskundigen van Stichting ZON en het GGz informatiepunt Holland Rijnland. Bezoekers kunnen in een ongedwongen, open sfeer ervaringen uitwisselen, elkaar ondersteunen, praten over en werken aan hun eigen herstel.

 

 

 

 

Empowerment

Herstel hangt nauw samen met empowerment. Dit betekent het ontdekken van je eigen kracht en het (terug)nemen van regie over je leven.

Door het (her)ontdekken en ontwikkelen van deze eigen kracht en van je vermogen om beslissingen te nemen over jouw leven leer je weer zelf bepalen hoe je met de uitdagingen van het leven omgaat.

Met de juiste ondersteuning kan je opnieuw vertrouwen en geloof krijgen in je eigen kwaliteiten waardoor er ook weer ruimte ontstaat voor het herkennen en erkennen van je wensen en ambities.

Norwood zelfhulpgroep

Vanaf 24 april 2017 start er bij Stichting ZON een Norwood zelfhulpgroep in Leiden voor vrouwen die telkens in relaties en situaties terecht komen waarin ze zich niet gelukkig voelen. Vrouwen die moeite hebben een ongezonde of verbroken relatie los te laten.

De Norwoodgroep is een anonieme zelfhulpgroep waarin vrouwen met onderlinge steun en herkenning kunnen werken aan het opbouwen van gezonde relaties, zowel met anderen als met henzelf.

De groep komt wekelijks bijeen op maandagavond van 19.30 uur tot 21.00 uur bij Stichting ZON op Hooigracht 12-14 te Leiden. Deelname is gratis.

Aanmelden kan bij Audrey via norwoodleiden@gmail.com en bij Frouke Lampe via  froukelampe@zonzh.nl of 06-81624676

Voor meer informatie over Norwood zelfhulpgroepen, zie ook www.norwoodgroep.nl

 

Ervaringsdeskundigheid

Iedereen met een psychische aandoening, psychosociale problemen of een verslaving heeft zijn eigen verhaal. Dit verhaal omvat de betekenis die je zelf aan je problemen geeft en de strategieën die je hebt ontwikkeld om met die problemen om te gaan. Dat is je persoonlijke ervaringskennis.

Al die verhalen bij elkaar vormen collectieve ervaringskennis: kennis over hoe het is om te leven met psychische aandoening, psychosociale problemen of een verslaving en de gevolgen daarvan. Ben je vervolgens in staat om die kennis over te dragen aan anderen, dan ontwikkel je ervaringsdeskundigheid.

Ervaringsdeskundigheid is het vermogen om op grond van eigen je herstelervaring voor anderen ruimte te maken voor herstel. De ondersteuning die door de ervaringsdeskundige geboden wordt, is gebaseerd op herkenning, erkenning en begrip van ‘binnenuit’. De ervaringsdeskundige toont met zijn eigen herstelproces het bestaan van het vermogen om te herstellen aan en kan daarmee een voorbeeld zijn van hoop en empowerment.

Omdat Stichting ZON van mening is dat ervaringsdeskundigheid een belangrijke rol speelt bij de ondersteuning van herstel, worden de workshops en cursussen bij ZON georganiseerd en verzorgd door ervaringsdeskundigen.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...